Obnova Ružového parku


Realizácie
02.08.2024 08:26:05

 

Trnavčania majú to šťastie, že patria medzi ľudí, ktorí môžu pravidelne sledovať, ako sa ich mesto mení na krajšie, modernejšie, ako sa z mestských častí stávajú obľúbené zóny. Ďalšou z týchto premien prešiel Ružový park. A prečo Vám o tom “hovoríme“? Lebo Tvorsad je hrdý realizátor tejto veľkej premeny.

Renováciu každého priestoru predchádza jeho tzv. “upratanie“ - výrub inváznych drevín, či drevín v zlom zdravotnom stave, ošetrenie drevín zdravotným rezom. Nasledovali zemné práce a šup, ide sa vysádzať!

Ako prvé sa vysádzali dreviny. Konkrétne stromov, bolo vysadených 53 kusov, z ktorých značnú väčšinu tvoril agát biely, vytvárajúci stromoradie popri rieke, či hruška okrasná, ktorá taktiež vyniká v stromoradí, no pozdĺž okraja východnej časti parku. Zo solitérnych výsadieb spomenieme napríklad ľaliovník tulipánokvetý alebo buk Rohanii.

Z ostatných drevín nejde nespomenúť muchovník, ktorý v neskromnom počte tvorí kompozíciu v bylinnej výsadbe. Početné sú aj výsadby tisu či hrabu, použitých pri tvorbe živého plotu.

No a predsa, ružový park sa nezaobíde bez ruží....tých bolo v tejto rekonštrukcií použitých vyše 700 kusov. V pôvodne ružami vysadenej časti sa nami vysádzaných záhonových ruží nachádza 735 kusov, konkrétne odrody ako Wildeve, Boscobel či Munstead Wood. Rozmanitosť druhov môžeme pozorovať pri popínavých ružiach, kde sa na 27 kusov nachádza 8 druhov, ako Gertruda Jekyll, Parade či Lady of Shalott.

Následná výsadba sa sústredila na trvalky a cibuľoviny a bola rozdelená do viacerých kategórii. V úvodnej, ako aj oddychovej zóne pri brehu rieky môžeme badať zoskupenie pomerne nemeniacich sa tráv, ostrica alebo stipa-kavyľ, a trvaliek ako napríklad echinecea, alchemilka či helenium. Tieto výsadby, ako aj ostatné trvalkové, v jarnom období dotvárajú známe druhy cibuľovín a to najmä narcisy. Okolie záhonových ruží taktiež spestruje výsadba tráv, trvaliek a cibuľovín, no druhové zastúpenie je podstatne vyššie, čím sa zvýraznil akcent konkrétnych druhov ruží. Spomedzi početného zastúpenia trvaliek neopomenieme aspoň milovanú gauru, večný kuklík, či majestátnu perovskiu.

Krásu spomínaných výsadieb samozrejme dopĺňajú trávniky, vhodné na krásne krásny oddych pod stromami, v našom obľúbenom meste..

Máte otázku?

Zodpovieme akúkoľvek Vašu otázku a došpecifikujeme prípadné nejasnosti ohľadom naších produktov. Snažíme sa Vám byť čo najviac napomocní a uľahčiť Vám tak nákup na našom eshope.